Energetska učinkovitostEnergetsko učinkovite hiše, naprave, žarnice - pojmi, ki jih srečujejo vsak dan, od časopisov, televizije v specializiranih prodajalnah. Za kaj sploh gre, zakaj je temu posvečena tolikšna pozornost in zakaj vsak od nas mora biti seznanjen z energetsko učinkovitostjo?


Najpreprostejša
definicija energetske učinkovitosti bi bila ta:  "Energetsko učinkovite naprave porabijo manj energije za dosego istega cilja." Prihranke na energetskem področju je mogoče doseči bodisi z varčevanjem ali povečanje njegove učinkovitosti. Če izklopite luči v prostoru z namenom zmanjšati porabo energije ste to dosegli z ukrepom varčevanja z energijo. Vendar, če konvencionalno volframovo žarnico zamenjajte z varčnejšo, ste s tem naredili prvi korak v smeri izboljšanja energetske učinkovitosti vašega gospodinjstva. Potrebno je poudariti, da z boljšo - večjo energetsko učinkovitostjo znižujemo stroške (mesečne, letne) za energijo pri istem udobju oz. funkciji naprave.


Evropski svet je leta 2007 sprejel podnebno energetsko politiko "20-20-20" do 2020:

  • Povečati energetsko učinkovitost za 20%,
  • Zmanjšati emisije CO2 za 20% glede na 1990,
  • Delež OVE (obnovljivih virov energije) v energetski bilanci povečati na 20%

Velikokrat nam prodajalci skušajo prodati sicer energetsko učinkovito rešitev (grelno napravo - peč, toplotno izolacijo, žarnico, toplotno črpalko, sistem ogrevanja, ...), vendar pri tem zanemarijo dobo vračanja investicije. Zato bomo v našem poglavlju energetske učinkovitosti, vsako investicijo ocenili ne samo iz energetskega vidika, temveč tudi skozi dobo vračanja investicije.

Energetska izkaznica

Ulica 15. maja 2
6000 Koper

T: +386 (0)590 54 402
E: info@energetska-izkaznica.si

Aktualno

21.06.2017

Nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe zamenjave starih kurilnih naprav v skupnih kotlovnicah


Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad je objavil nov javni poziv ...

Spletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Ne strinjam se