Raziskava o vgrajenih tipih sijalk v gospodinjstvih

 

KONČNO POROČILO

 

Raziskava o vgrajenih tipih sijalk in času vklopa sijalk v stanovanjih in hišah je bila opravljena v mesecu oktobru 2015. Zajemala je 100 stanovanj in hiš različnih velikosti na območju občin Koper, Izola in Piran. Najmanjša velikost stanovanja, ki ga je zajela raziskava je bila 24m2 velika garsonjera, največji objekt pa je bila 280m2 velika hiša.

 
V spodnjem "kalkulatorju" si lahko na enostaven način izračunate prihranek energije in stroškov ter dobo vračanja stroška za nakup LED sijalke.


Izračun vračilne dobe sijalk
  Halogenska sijalka Led sijalka
Življenjska doba sijalke v urah [h]:
Moč sijalke v Watih [W]:
Cena sijalke v [EUR]:
Cena električne energije v [EUR/kWh]:
Število ur, ko je sijalka vklopljena [h]:
Življenjska doba sijalke v letih [leto]:
Letni strošek
Letna amortizacija sijalke [EUR]:
Letni strošek porabljene električne energije [EUR]:
Skupni strošek [EUR]:
Primerjava LED - Halogenka:
Letni privarčevani znesek [EUR]:
Čas v letih, potreben za amortizacijo preplačila LED sijalke ]leto]:
Čas v letih, potreben za amortizacijo LED sijalke [leto]:
Privarčevani znesek v celotni življenski dobi LED sijalke [EUR]:
Privarčevana električna energija v kWh v celotni življenjski dobi LED sijalke [kWh]:


Pri raziskavi smo uporabljali lasten obrazec z navodili za popis svetil, ki smo ga razdelili lastnikom in najemnikom nepremičnin. Primere izpolnjenih obrazcev lahko vidite v tabelah spodaj.


 
Iz izpolnjenih vprašalnikov smo izluščili podatke o različnih tipih vgrajenih sijalk. Večina sijalk je halogenskih (38%), sledijo jim varčne-CFL sijalke (33%), sijalke z žarilno nitko (18%) in LED sijalke (7%). Rezultati so pričakovani in odražajo razvoj sijalk v zadnjih letih, ko so bile te sijalke večinoma vgrajene. Če bi raziskavo opravljali pred petimi leti, bi bila velika večina vgrajenih sijalk takih z žarilno nitko. Glede na razvoj LED svetil, kjer se vsaki dve leti svetilnost glede na porabljeno energijo podvoji in glede na cene, ki se vztrajno nižajo pa verjamemo, da bo čez 5 let velika večina sijalk po stanovanjih in hišah z LED tehnologijo.


Drugi podatek, ki smo ga dobili pri raziskavi, pa je število ur, ko sijalke svetijo po različnih prostorih. Glede na termin izvajanja raziskave (september-oktober) in v skladu z navodili, kako izpolniti popis, smo upoštevali ure vklopa kot povprečne letne. Stanovalci so imeli navodilo, da izpolnejo stolpec »št. ur/dan« v takratnem obdobju, ko je bil čas začetka noči nekje na sredini med začetkom noči 21. decembra (najdaljša noč) in začetkom noči 21. junija (najkrajša noč). Ugotovili smo, da sijalke največ časa svetijo v dnevnih sobah (3,81 ure), kuhinjah (3,43 ure), kopalnicah (2,29 ure) in hodnikih (1,8 ure), sledijo spalnice. Kot zanimivost naj navedemo, da je kar nekaj »spalnic«, še posebej v tro in več sobnih stanovanjih, uporabljenih za delovno sobo oz. pisarno. V takih sobah sijalke svetijo bistveno več časa kot v prostorih namenjenih samo spanju. Enako velja za spalnice, ki jih koristijo najstniki. V spodnji tabeli so prikazane povprečne dnevne delovne ure sijalk po prostorih.

 

 


Na spodnji povezavi si lahko prenesete kalkulator, s katerim izračunate prihranek energije in stroškov ter dobo vračanja stroška za nakup LED sijalke.


xlsPrimerjalni_kalkulatorV nadaljevanju želimo grafično prikazati rezultate raziskave za različne tipe stanovanj (dvosobno, trosobno, štiri in večsobno), kjer lahko opazite, da velikost stanovanja bistveno ne vpliva na število ur, ko sijalke svetijo. Pri tipih vgrajenih sijalk pa ni mogoče izluščiti smiselnih rezultatov glede na prostore, kar kaže na velike korake pri razvoju sijalk v zadnjih letih.

Velika večina stanovalcev nam je pojasnila, da sijalko zamenjajo, ko se prejšnja okvari.

  

 

Energetska izkaznica

Ulica 15. maja 2
6000 Koper

T: +386 (0)590 54 402
E: info@energetska-izkaznica.si

Aktualno

21.06.2017

Nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe zamenjave starih kurilnih naprav v skupnih kotlovnicah


Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad je objavil nov javni poziv ...

Spletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Ne strinjam se