Meritve porabe energijeDa bi lahko učinkovito zniževali stroške energije moramo natančno spremljati porabo energije. To nam omogoča energetski monitoring oz.
energetski management, ki naročniku pomaga pri nadaljnjih ukrepih in izboljšavah pri dodatnem zniževanju energije. 


Energetski management nam omogoča nadziranje porabe energije v zgradbi. Nadzor enerije se vrši preko vgrajenih števcev, ki so povezani z računalniško aplikacijo. V osnovi se računalniške aplikacije za energetski management delijo na tisti, ki so naloženi pri naročniku in tiste, kjer je sistem deluje preko oddaljenih strežnikov na katerih je naložen aplikacija za uporabo. V drugem primeru za uporabo aplikacije potrebujemo samo internet in spremljanje stroškov se že lahko začne. Ob naročilu prejme stranka geslo, ki ji omogoči, da s pomočjo on-line programa, spremlja porabo energije. Na podlagi analize zbranih podatkov je možno ugotoviti, kje naročnik izgublja energijo ter kje lahko ustvari energetske prihranke.

Vrsta števcev energije, ki jih poznamo v zgradbah:

  • Toplotni števci oz. kalorimetri, so merilne naprave za merjenje porabe toplotne energije, sestavljeni iz računske enote, para temperaturnih tipal in merilnika pretoka. Toplotni števec meri toplotno energijo v kWh (MWh) in je vgrajen običajno v povratni cevovod ogrevalne zanke stanovanja. Meri pretok vroče vode in temperaturno razliko med dovodnim in povratnim cevovodom. Na osnovi teh dveh veličin izračunava in prikazuje porabo energije, ki je osnova za delitev stroškov ogrevanja.
  • Elektronski delilniki stroškov ogrevanja so merilne naprave, ki se namestijo na radiatorje v stanovanjih večstanovanjskih objektov, neodvisno od tipa radiatorja (rebrasti, ploščati, lestev, …). Merijo oddano toploto radiatorja in podatek shranijo, na podlagi katerega se določi delež porabe v objektu. Na voljo so eno-tipalni in dvo-tipalni delilniki stroškov ogrevanja. Oba tipa naprav prikažeta in shranita različne vrednosti, bodisi vsoto porabe na ključni datum, trenutno vrednost porabe ali morebitno okvaro delilnika. Beleženje podatkov se shranjuje (odvisno od tipa delilnika) v letnih ali mesečnih intervalih za zadnjih 18 mesecev.
  • Števec električne energije je naprava, ki meri količino električne energije, ki jo porablja stavba ali naprava za električni pogon, ki je nanj priklopljena. Električni števc meri električno energijo v kWh (MWh) in je vgrajen običajno v merilni elekto omarici oz. v bližini merjene naprave.
              števec toplotne energije                       števec toplotne energij - delilnik
         
                    števec električne energije - analogna izvedba               števec električne energije - digitalna izvedba                števec električne energije - za domačo rabo

Energetska izkaznica

Ulica 15. maja 2
6000 Koper

T: +386 (0)590 54 402
E: info@energetska-izkaznica.si

Aktualno

21.06.2017

Nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe zamenjave starih kurilnih naprav v skupnih kotlovnicah


Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad je objavil nov javni poziv ...

Spletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih izboljšuje vašo uporabniško izkušnjo. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Ne strinjam se